„O seară românească” la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” – sărbătoare a tradițiilor și spiritului românesc

La Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, „Seara Românească” a devenit în ultimii ani mult mai mult decât un simplu eveniment. Este un adevărat festival al tradițiilor, o seară în care inimile celor prezenți vibrează în același ritm cu muzica, dansul și poveștile străbune. O seară în care elevii, părinții și profesorii se adună pentru a celebra, cu mândrie și emoție, valorile și moștenirea culturală a poporului român. Un moment în care fiecare detaliu, fiecare pas, fiecare notă muzicală este o declarație de dragoste pentru tradiții.

„Anul acesta, evenimentul desfășurat pe 12 noiembrie a fost coordonat de Consiliul Școlar al Elevilor din Seminar, alături de părintele director prof. dr. Constantin Simiraș, dna. prof. Raluca Balan și părintele prof. Gabriel Coroamă, cărora le mulțumim pentru încrederea acordată și pentru suportul constant în organizarea acestui proiect. Invitații speciali ai ediției din acest an au fost dna. prof. univ. dr. Mihaela Paraschiv de la Facultatea de Litere a Univ. „Al I. Cuza” din Iași și dl. prof. univ. dr. Dragoș Paraschiv de la Univ. „Gh. Asachi” din Iași”, spune Medeea Doboș, președinta Consiliului Elevilor și elevă în clasa a XI-a C.

De asemenea, trebuie să menționăm că „O Seară Românească” face parte din proiectul „Promovarea și conservarea tradițiilor și obiceiurilor populare românești.”

O muncă de echipă plină de pasiune și dăruire

„O Seară Românească” nu ar fi fost posibilă fără dedicarea și munca neobosită a elevilor noștri, care au depus eforturi uriașe pentru a transforma fiecare clipă într-un moment memorabil.

„La început nu aveam mari așteptări, dar cu ajutorul încurajărilor celor din jur, am reușit să facem din această seară ceva cu adevărat special”, povestește Dario Sava, elev în clasa a X-a A, instructor și coregraf al ansamblului de dansuri populare al Seminarului. „Am muncit cot la cot, am repetat până noaptea târziu, dar am făcut-o din suflet, pentru că am știut că, la final, toată oboseala va merita. Fiecare dans, fiecare mișcare a fost gândită cu dragoste și respect pentru tradițiile noastre.”

Povestea „O Seară Românească” a început cu o rugăciune înălțată cu credință, sub binecuvântarea Preacucernicului Părinte Director Constantin Simiraș. Atmosfera a fost una de liniște și așteptare, iar atunci când spectacolul a început, publicul a fost purtat într-o călătorie de neuitat în lumea basmelor și tradițiilor noastre. Discursul pr. prof. Gabriel Coroamă a fost o adevărată mărturie a importanței spirituale a lumii satului, portului, culturii și spiritualității românești. Sceneta „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă a umplut sala de râsete și voie bună, iar spectacolul a continuat cu un amestec de muzică, dansuri populare și interpretări muzicale, captând atenția tuturor. Fiecare moment artistic a fost o fereastră deschisă spre sufletul neamului românesc.

Implicare totală și dragoste pentru tradiție

Toți elevii implicați au avut câte un rol esențial în realizarea acestui spectacol. „Am lucrat împreună ca o mare familie. Fiecare dintre noi a adus o fărâmă din sufletul său în acest proiect”, spune Medeea Doboș, președinta Consiliului Elevilor.

Alături de Medeea, Bogdan Vezeteu, elev în clasa a XII-a A, s-a implicat cu multă energie și promptitudine la secțiunea de organizare a evenimentului: „A fost o muncă uriașă, dar am avut alături de noi colegi extraordinari. Elevii au repetat ore în șir, am încercat să dăm tot ce avem mai bun și, în final, am văzut roadele eforturilor noastre. Acesta a fost cu adevărat un proiect colectiv.”

De asemenea, elevul Denis Zaharia din clasa a X-a A a avut un rol important în înscrierea participanților la concurs și în organizarea sălii, alături de eleva Andreea Ichim din clasa a XII-a C, care a coordonat echipa de pregătire și decorare a meselor festive.

Dario Sava, care a condus ansamblul de dansuri, povestește cu emoție despre momentele de neuitat trăite alături de colegii săi: „Am început cu pași mici, dar am ajuns să fim o echipă solidă. Dansul a fost pentru noi o modalitate de a ne exprima dragostea față de tradiții și de a aduce în fața voastră acea frumusețe autentică care ne leagă pe toți.” Menționăm și alți elevi care s-au remarcat din echipa ansamblului de dansuri: Gabriela Costin din clasa a IX-a C, Alin Ciobanu din clasa a IX-a A, David Dogaru din clasa a X-a A, Codruța Benchea de la clasa a IX-a C, Nicoleta Croitoru de la clasa a IX-a C, Alberto Gabriel Pintilie de la clasa a IX-a B, Darius Iftimie de la clasa a X-a A, Gabriela Radu de la clasa a X-a D și eleva invitat special Teodora Popescu.

Ștefania Mihai, elevă în clasa a IX-a C, cu experiență în interpretare de teatru, a avut un rol important în alegerea piesei de teatru și în mobilizarea elevilor din scenetă: „A fost o provocare minunată. Am căutat talente, am organizat repetiții și am fost foarte încântați să vedem cât de mult s-au implicat colegii noștri. Fiecare replică, fiecare mișcare, fiecare melodie inclusă în scenetă a fost un semn al iubirii față de cultura noastră.”

Sceneta a fost adusă în fața publicului de la Seminar cu ajutorul echipei: eleva Ecaterina Zăbavă (responsabilă de coloana sonoră a scenetei și sufleur), Ștefania Mihai (nora cea credincioasă și înțeleaptă), Delia Moraru (nora cea ascultătoare), Codruța Benchea (nora somnoroasă), Dario Sava (feciorul cel mic), Grigorie Florea (feciorul mijlociu), Bogdan Văleanu (feciorul cel mare), Ionuț Irimia (naratorul), rolul cel mai amplu fiind interpretat de Nicoleta Croitoru (soacra). Îi felicităm pe toți pentru interpretarea spectaculoasă și pentru curajul participării cu această scenetă deloc ușoară, mai ales că majoritatea sunt elevi în clasa a IX-a și mai ales pentru curajul de a adapta finalul piesei, creând un al doilea moral al poveștii, un final duhovnicesc adaptat la specificul Seminarului.  Au dat cu toții dovadă de determinare, prezentându-se la multe repetiții, până când au obținut un rezultat spectaculos.

Am fost deosebit de impresionați și ne-am bucurat și de talentul artistic al elevului Rareș Nistor din clasa a X-a A, a cărui interpretare la saxofon și la tarabană a ridicat întreaga sală în picioare.

Medeea Doboș ne-a încântat cu interpretarea la nai a piesei „Ciocârlia”, Codruța Benchea a cântat piesa din folclorul românesc „Nu știu luna”, Dario Sava - „Cât trăim pe acest pământ”, Florin Parfeni din clasa a IX-a A - „Bucovina, Raiul meu”. Îi felicităm pe toți și ne bucurăm că există printre noi, bucurându-ne de talentul și căldura sufletelor lor, revărsate în frumusețea cântecelor populare.

Spectacolul a fost găzduit de prezentatorii Mihaela Ichim, elevă în clasa a X-a D, și Flavian Pomană, elev în clasa a XI-a A, iar partea de muzică a fost asigurată de elevii DJ Mihai Mateiciuc din clasa a IX-a A și Răzvan Ciubotariu din clasa a XI-a B.

Sprijinul părinților și al întregii comunități

„O Seară Românească” a fost posibilă datorită sprijinului necondiționat al părinților și al întregii comunități. Mulțumim Consiliului și Asociației Părinților, în special doamnelor Lupșan, Moise, Doboș și Cârcă, care ne-au susținut cel mai mult dintre sponsorii evenimentului fie financiar, fie aducând  obiecte de recuzită necesare spectacolului. De asemenea, un mare mulțumesc doamnei Ana Zăbavă, care a creat o atmosferă cu totul deosebită cu decorurile tradiționale aduse și care a venit însoțită de minunatul ansamblu „Flori de Sânziene”, ai cărui membri au dansat și au cântat într-un mod exemplar, profesionist, totodată uimind și încântând publicul și astfel devenind un model la care să aspire și ansamblul nostru de dansuri populare, nou înființat. Tot doamna Zăbavă a pus la dispoziție și sistemul audio, fără de care evenimentul nostru n-ar mai fi avut același impact.

 „Fiecare elev a avut o contribuție, fie că a fost vorba de un decor, de o piesă muzicală sau de o idee originală. Aceste mici detalii au făcut ca spectacolul să fie un adevărat succes”, ne spune unul dintre organizatori, Denis Zaharia. 

O seară de neuitat: Tradiție, recunoștință și bucurie

La finalul serii, toți participanții s-au adunat pentru a savura „bucatele tradiționale”, iar atmosfera a fost încărcată de emoția și satisfacția de a fi reușit împreună. „Seara aceasta a fost un omagiu adus tradițiilor noastre, o dovadă de iubire și respect pentru tot ceea ce înseamnă România. Ne-am unit forțele și, împreună, am creat o seară memorabilă.”

„A fost un moment de neuitat pentru fiecare dintre noi”, a încheiat Medeea Doboș.

Așadar, cu adevărat putem spune că „O Seară Românească” nu este doar un spectacol artistic încheiat cu dansuri populare și bucate alese. Este o reafirmare a identității neamului, o oportunitate de a ne reconecta cu rădăcinile noastre, de a trăi, din toată inima, spiritul românesc… o seară în care am învățat că tradițiile sunt acelea care ne unesc și ne definesc ca națiune.

Prof. Raluca Balan, Coordonator Proiecte și Programe Școlare și Extrașcolare

Fotografii - elevul Anastasie Florea, clasa a XI-a A, elevul Ștefan Andronache, clasa a XII- a B, pedagog Bogdan Codreanu